Rastline in dom

Zeliščni vrtovi

Zanimanje za zelišča in dišavnice je postale izjemno šele v zadnjem času. Spoznali smo, da so zelišča zelo koristna in lepa na pogled.

Poleg tega, da vsako jed še dodatno izboljšajo, imajo pa svojo zdravilno moč s katero nam lajšajo manjše zdravstvene težave. Zelišča imajo posebno vlogo tudi v mešanih posevkih. Aromatične dišavnice prispevajo svoj delež k izboljšavi okusa svojih sosednjih rastlin. Dober primer je sajenje mladega krompirja poleg kumine in korenčka, ali pa kombinacija kreše in redkvice, ki so v tem primeru bolj slastne.  Dodatna pozitivna lastnost sajenja dišavnic v mešane posevke je, da odganjajo škodljivce, tako listna zelena varuje kapusnice pred bolhači in gosenicami, nevarnega kapusovega belina pa odganjajo žajbelj, rožmarin, timijan in poprova meta. Šetraj varuje fižol pred listnimi ušmi, kapucinka in vrtna kreša varujeta paradižnik in sadno drevje pred listnimi in krvavimi ušmi. Izredno koristna sta v vrtu še ognjič in tagetes.

Sajenje in vzgoja zelišč

Večina kuhinjskih zelišč ima rada sonce, dobro odcedno prst in zavetje pred vetrom.

Za sajenje največkrat izberemo primerno veliko glineno posodo. Pri glinenih posodah moramo biti pazljivi saj je potrebno več zalivanja, ker te vežejo vlago nase. Pogosto se doma skriva kakšen lesen čeber, ki je naraven in ima dovolj prostora za zemljo, ter je stabilen. Pred sajenjem izberemo rastline, ki jih največ uporabljamo oziroma potrebujemo. Najpogosteje so to peteršilj, drobnjak, bazilika, timijan, rožmarin in origano. Prav tako so zelo praktične posode, saj jih lahko prenašamo sem in tja. Največkrat jih postavimo na terase ali balkone, odvisno seveda koliko prostora imamo na voljo.

Posoda mora imeti odtok za vodo, ki ga prekrijemo z glinenimi črepinjami, glinoporjem ali vulkanskim plovcem. Zaradi zastajanja vode namreč lahko pride do gnitja korenin. Za sajenje na primer lahko uporabimo tudi plastične posode ali vreče.

Zelišča v koritu

Vir slike: Pixabay

Zelišča

Vir slike: Pixabay

Zelišča v vrečah

Vir slike: Pixabay

Novejše pa so zelene stene ali paneli. Ti imajo posebne odprtine, ki jih napolnimo z zračnim in odcednim substratom ( dodatek vulkanskega plovca, gline, perlita..), priporočamo vam HUMKO Zemlja za zelišča.  Obvezno moramo dodati založna gnojila ( Osmocote), dognojujemo pa z organskimi gnojili Orgahum.

Prednost vertikalno vzgojene zelenjave in dišavnic je v tem, da se nam ni potrebno sklanjati, imamo čisto zelenjavo, priročno jo je čistiti, vsa hranila dodajamo preko vode in posebne črpalke, lahko jo premikamo, zakrije nam pogled pred sosedi, je kot zelena in uporabna ograja. Zelo primerna je za ljudi, ki nimajo svojega vrta. Takšno steno si lahko postavijo na balkon, kjer jo po želji zasadijo in skrbijo za njo. Moramo pa vedeti, da za zelenjavo ni primerna navadna zemlja za lončnice. Uporabiti je potrebno dober humusen substrat, kot je npr. kompost za sajenje, Royal Garden ali Zemlja za dišavnice.

Veggy wall- samostoječi paneli

Vir slike: Humko

Veggy wall- zelena slika

Vir slike: Humko

vertikalni vrt

Flat- paneli za vertikalni vrt

Vir slike: Humko

Zelišča primerna za sajenje v korita

V posode se lepo sadi žajbelj. Ta je lahko navaden, pisanolistni ali purpuren. Sort je veliko in vse so uporabne in dekorativne. Žajbelj za rast potrebuje sončne in tople lege, propustna in odcedna tla, bogata s kalcijem. Je vednozelen polgrmiček, ki zraste 60 – 70 cm. Stebla olesenijo. Kot začimbo se ga uporablja za številne jedi, njegov vonj pa odganja molje in drugo mrčes, ter polže zato je zaželjen nekje na obrobju vašega zelenjavnega vrta.

Vir slike: Pixabay

Vir slike: Pixabay

Vir slike: Pixabay

Zanimiva ne toliko znana je ingverjeva meta. Ima okus po ingverju, ki je rahlo pekoč. Cveti vijola julija in avgusta, zraste pa do 40 cm. Potrebuje sončna mesta, vendar morajo biti tla vlažna. Primerna je za sajenje v balkonska korita in posode. Odlično se kombinira z drugo zelenjavo.

Prijetno dišeči zimzeleni grm rožmarin uspeva po vsem Sredozemlju, gojijo ga tudi po vrtovih. Rožmarin je predvsem cenjena začimba. Je vednozelen iz družine usnjatic. Zraste do dva metra visoko. Ima iglaste, usnjate liste in bledo modre ali bele cvetove. V kuhinji se uporabljajo sveži ali posušeni listki.  Njegove cvetove in igličaste liste pa lahko uporabljamo tudi v zdravilne namene.

Vir slike: Pixabay

Vir slike: Pixabay

Vir slike: Pixabay

Če si želimo poleg kulinaričnega namena, imeti zelišča tudi kot okras potem je za to še posebno primerna kapucinka, stara znanka naših vrtov. Kapucinka je na vrtu poleg okrasja izjemna zdravilna rastlina in gurmanski dodatek jedem. Izvira iz Peruja in Mehike, kjer raste, kot trajnica. Pri nas jo poznamo kot enoletnico in jo sadimo najpogosteje za okrasne namene. Najbolj so očarljivi njeni živahno oranžno rdeči cvetovi, zato se poda k številnim skupnim zasaditvam poleg drugih dišavnic in zelišč. Užitni in zdravilni so vsi njeni deli. Je okras, prigrizek in zdravilo obenem.

Kot dodatek se odlično poda k solatam, saj ima rahlo pekoč okus in spominja na vrtno krešo. Vedno več se uporablja v zdravstvene namene, saj je rastlina z najmočnejšim naravnim antibiotikom. Pomaga pri vseh vrstah dihalnih obolenj, povečuje odpornost organizma in pomaga pri prebavi in okužbi sečnih poti.

Kapucinka

Vir slike: Pixabay

Zelišča

Vir slike: Pixabay

Dišavnice

Vir slike: Pixabay

Vsestransko uporabna je tudi dišeča citronska verbena. Citronka je trajnica in zraste dva do tri metre. Na začetku poletja zacveti nežno vijola do belo. Če jo redno obrezujemo ohrani nizko lepo rast. Rada ima bogata in vlažna tla, poleg tega ji ustreza senčna do polsenčna lega.

Za zdravilne namene uporabljamo citronkine liste. Nabiramo jih dvakrat na leto, nato jih posušimo in zdrobimo. Oddajajo zelo prijeten aromatičen vonj po limoni. Svež in močan vonj po limoni, je zelo priljubljen pri pripravi obarkov in likerjev, pa pri kuhi, dišavnicah in v industriji parfumov. V ljudskem zdravstvu naj bi pomagala pri nespečnosti, prebavnih težavah, ter za spodbuditev prebave.

Citronska verbena

Vir slike: Pixabay

Citronka

Vir slike: Pixabay

Vir slike: Pixabay

ZEMLJA ZA ZELIŠČA
20l

Glineno kompostni substrat za presajanje in sajenje zelišč, posodovk, agrumov, aloje, oleandrov in drugih mediteranskih, eksotičnih in sukulentih rastlin v posode ali gredice.

Zemlja za zelišča je ekološki substrat težje glinene strukture, sestavljen iz naravnih
komponent:

– mešanega komposta, ki je pridelan iz zelenega odreza, lubja in konjskega gnoja, presejan do 10 mm.
– humusa deževnikov, pridelanega iz konjskega gnoja in kavne usedline
– bele baltske šote, vrtnarske kvalitete
– črne šote iz visokogorskih šotišč Avstrije in
– glinenega komposta, globinske gline iz območja Domžal, ki jo zmešamo z zelenim kompostom, da jo oživimo z bakterijami in simbiotskimi gljivami – mikorizo.

3,50Dodaj v košarico

KOMPOSTNA MEŠANICA ZA PRESAJANJE
20l, 50l in 1000l Big Bag

Osnovni vrtnarski substrat za presajanje, izboljšanje tal ali kot osnova za pripravo rastnih mešanic. Kompost narejen iz zelenega odreza na naši lastni kompostarni.

Je naš osnovni kompostni izdelek za izboljšanje zemlje na vrtu, za pripravo rastnih substratov, sajenje sadnega drevja, okrasne drevnine, trajnic, enoletnic, zelenjave na prostem. Kompostu je dodana bela šota, za znižanje pH vrednosti in za znižanje koncentracije hranil, da je kompostna mešanica pripravljena tudi za direktno sajenje. Za podaljšano sproščanje hranil in vode je dodan zeolit in lesna vlakna za zdrav razvoj koreninskega sistema.

3,00 +Izberite možnosti

ROYAL GARDEN
50l in 1000l Big Bag

Namenski vrtnarski substrat za sajenje trajnih rastlin na prosto, v posode in korita. Za izboljšanje zemlje na okrasno – zelenjavnem vrtu.

Substrat je sestavljen iz 12 komponent in je eden najbolj kompleksnih substratov v našem prodajnem programu. Vsebuje dve vrsti bele šote, črno šoto, lavo, plovec, humus deževnikov, lesna vlakna, glino, zeolit, kompost, organsko in mineralno gnojilo in mikroelemente.

3,00 +Izberite možnosti

Aromatično in dišeče življenje, obožujemo že tisočletja, zakaj bi bilo zdaj kaj drugače?

Ekipa Humko.

Sorodni prispevki