Zelenjavni vrt, Talni izboljševalci

Novi svet- vrt brez štihanja

Slovenci že mnogo let z velikim veseljem obdelujemo svoje vrtove, saj nam lastna pridelava sezonske zelenjave in zelišč vedno več pomeni. V zadnjih letih smo se začeli srečevati s sodobnejšimi načini pridelave vrtnin postopkov vrtnarjenja, Kljub temu pa se še vedno večina nas poslužuje klasičnih načinov obdelave vrta.

1. SPLOŠNO O SLOVENSKIH VRTOVIH IN KLASIČNI PRIPRAVI VRTA

Spomladi z vrta očistimo plevel in ostanke pridelkov. Nato sledi prekopavanje oziroma štihanje. Le to je že star vrtnarski način priprave tal, za sajenje in setev pridelka. Potem sledi vnos komposta ali gnoja, ki ga nato veselo vmešamo v tla najpogosteje s pomočjo freze. Tako je običajno naš vrt pripravljen na posevek.

Pa je tovrstni način priprave tal res najbolj optimalen?

Že res, da gre za način obdelave zemlje z najmanj predpripravami. Glavni problem se pojavi, ko se po približno enem mesecu, prej prekopana in zrahljana tla spet spremenijo v strjeno gmoto iz katere veselo raste plevel. Do te težave pride, ker s popolnim očiščenjem in prekopavanjem tla povsem razgalimo in so na tak način izpostavljena žgočemu soncu in izsuševanju, ter dežju, ki zemljo še dodatno zbije. Ker so tla posledično zbita in izsušena, je tudi zalivanje v času suše lahko neučinkovito.

Vir slik: Internet

Z leti, ko ponavljamo ta postopek pogosto pozabimo vnesti nazaj v vrt zadostno količino organske snovi. Le te se s prekopavanjem vsako leto zmanjšujejo, kar privede do vsakoletno težjega obdelovanja tal. Prav tako pa se zmanjšuje sposobnost zadrževanja vlage, drenaža tal in rodovitnost. Potrebna je sprememba miselnosti, da poskrbimo za vrt le, ko ga potrebujemo. Bolj, kot poznamo vrt, bolj bomo zmožni ohranjati tla rahla, ne zapleveljena, sposobna zadrževati vlago in rodovitna.

2. PREDSTAVITEV SODOBNEJŠIH NAČINOV VRTNARJENJA

Dandanes poznamo že več različnih načinov vzgoje zelenjave in drugih pridelkov. V prejšnjih člankih smo vam že predstavili nekatere izmed njih. Zelenjavo lahko gojim v posodah, katerih velikost je pogojena s končno velikostjo rastline. Prednost tovrstne vzgoje je možnost premikanja posod po potrebah rastline, torej na sonce ali v senco in na dež ali pod streho. Naslednji način je dvignjena postelja, ki je nekakšna kombinacija tradicionalnega vrta z dvignjenimi gredami. Ležišče za rastline je nekoliko dvignjeno in napolnjeno z mešanico za ločenje od originalnih tal, najpogosteje s kompostom. Grede so ob straneh ograjene. Tretji način je primeren za tiste, ki živijo v blokih in nimajo možnosti gojenja na prostem. Za te način vzgoje so primerni izdelki, kot je zeleni stolp, Aerogarden, zelene stene in podobno. Majhna pomanjkljivost je ta, da v njih lahko gojimo predvsem manjše vrste zelenjave, kot je solata, pritlikavi paradižnik in dišavnice.

Kot zadnji trend gojenja zelenjave pa velja vrt brez prekopavanja in vrtnarjenje po principu gibanice.

Vir slik: Internet

3. POSEBNOST: VRT BREZ PREKOPAVANJA!

Novega načina vrtnarjenja na vašem vrtu, se je potrebno lotiti resno. Največkrat se za to odločimo zaradi slabega pridelka, pomanjkanja časa ali iz zdravstvenih razlogov in oteženega dela. Ta način gojenja brez prekopavanja temelji na pridelavi hrane s posnemanjem naravnih procesov. V naravi tla niso prekopana in že s sprehodom čez bližnji travnik ali gozd hitro ugotovimo, da niso nikoli gola. Sonaravno vrtnarjenje tako temelji na uporabi organskih materialov, kot je kompost. Brez vnosa umetnih pripravkov, kar pomeni čim manjše onesnaževanje.

Vrt brez prekopavanja

Vir slike: Vrt obilja

Vrt brez prekopavanja

Vir slike: Vrt obilja

4. PRIPRAVA VRTA BREZ PREKOPAVANJA

Priprava gojenja na takšen način je sledeča:

  1. Poiščemo si primerno mesto, kjer si želimo imeti gredice za gojenje zelenjave. Najboljše je, da je to travnik na dokaj ravnem terenu.
  2. Ko si izberemo lokacijo si v tla označimo velikost gredic in poti. Ta je seveda poljubna, a najbolj praktične so tiste, ki jih z lahkoto obdelujemo tudi samo z ene strani ali pa jih lahko prestopimo, kar omogoča še lažje obdelovanje brez stegovanja. Ta širina gredic je tam nekje 75-80 centimetrov. Dolžina pa je poljubna. Med posameznimi gredicami je smiselno začrtati pohodne potke za lažji dostop do gredic, te naj bodo širine približno 40 centimetrov, lahko tudi več.
  3. Ko imamo gredice začrtane, lahko začnemo s pripravo podlage. Trave, ki raste na izbranih tleh ni potrebno nič odstranjevati. Čeznjo po celotni površini gredic in poti položimo papir ali karton v petih plasteh. Ti dve surovini sta odlični pri zamoritvi in ne prepuščanju plevelov, prav tako sta dobri zadrževalki vlage in kar je najbolj pomembno, po določenem času povsem razpadeta in dodajata organsko snov našim gredicam.
  4. Na razgrnjen papir ali karton nanesemo plast kompostnih lesnih sekancev, v debelini 2 centimetrov. Ta korak lahko tudi preskočimo, vendar je zaželjen, saj z njimi obtežimo papir oz. karton, da se ta ne premika.
  5. Ko je plast lesnih sekancev razporejena po površini sledi nanos komposta na mestih, kjer bo naš posevek ali bolje rečeno kjer bodo gredice z zelenjavo. Ta plast naj ne bo tanjša od 10 centimetrov, zaželjeno je tudi 15 cm komposta. Pohodne potke med gredicami pa posujemo z manj predelanimi lesnimi sekanci, sloj naj bo debel nekje 5-10 cm.
  6. Opcijsko lahko celotno površino s strani obdamo z lesenimi zamejitvami, saj to pripomore k preprečitvi širitve trave in plevela na gredice in omogoča lažjo košnjo.
  7. Tko je naš vrt pripravljen za sajenje. Seme in sadike tako lahko vnašamo direktno v kompost. Pri tovrstnem vrtnarjenju se lahko poslužujemo katerihkoli vrst zelenjave.

Vir slike: Humko

Podkategorija tega načina pridelovanja zelenjave je vrt gibanica pri katerem je postopek priprave rastne površine nekoliko drugačen. Podobno, kot pri prejšnji metodi se vsega lotimo na travnati površini. Na to podlago lahko če želimo damo papir ali karton, a to ni nujno. Po površini potresemo suho pokošeno travinje, ki ga enakomerno razporedimo in malo potlačimo, debeline približno 20 cm. Ta podlaga je izvrstna, saj je zračna, dobro zadržuje vlago in se dobro kompostira. V to pripravljeno podlago nato naredimo otočke za sajenje. V te otočke nasujemo kompost, optimalno nekje dve lopati. V tej vrsti sajenja bodo za razliko od prejšnje metode najbolje uspevale plodovke ( paradižnik, bučke, paprike in malancani).

Kompost fino potlačimo v otoček in počakamo približno en teden, da se kompost v otočku malo segreje in se začne material okoli njega kompostirati. Ko pride čas sajenja rastlin v otočke, moramo viti pazljivi, da jih nikoli ne sadimo samo v nasuti kompost. Gruda sadike mora biti najmanj do ene tretjine posajena v prvotna tla. Na ta način nasuta plast deluje predvsem kot zastirka. Po potrebi, ko je rastlina posajena, dodajamo zastirko ali kompost.

Vir slike: Humko

5. PREDSTAVITEV HUMKO IZDELKOV PRIMERNIH ZA VRT BREZ PREKOPAVANJA

Pri nas v podjetju Humko, lahko najdete večino izdelkov, ki jih potrebujete za pripravo rastnih pogojev na vrtu brez prekopavanja ali pri pripravi vrta gibanica:

Vir slik: Humko

6. PRIPRAVA VRTA ZA NASLEDNJO SEZONO

Pri vrtu brez prekopavanja je pri vzdrževanju za naslednjo sezono sajenja, ključna priprava tal oziroma zastiranje tal s kompostom. Večna dilema ali je to bolje narediti jeseni ali spomlad, še ni dorečena. Tako spomladansko, kot jesensko zastiranje imata prednosti. Mi vam bomo našteli nekaj prednosti vsake, odločitev pa ostaja vaša.

Prednosti zastiranja jeseni:

  • Kompost se že vdela in poveže s tlemi, kar izboljša rodovitnost tal, ter drenažo
  • Tla niso gola, kar jih ščiti pred erozijo in spiranjem
  • Izprana hranila ostanejo na gredi

Vir slike: Pixabuy

Prednosti zastiranja spomladi:

  • Kompost je že mikrobiološko nabit in pospešuje kaljenje in rast
  • Temnejša barva komposta pospešuje segrevanje tal
  • Hitreje pripravimo celoten vrt naenkrat in sadimo

Vir slike: Pixabuy

Torej koliko se vas bo odločilo dati takemu načinu pridelave na vrtu priložnost?

Priprava vrta in kasneje vzdrževanje le tega je dokaj enostavna, zato kar pogumno! Če pa vas še nismo prepričali vam za zaključek napišemo še nekaj prednosti drugačnega načina obdelave vrta:

  1. Manj plevela- seme plevelov je vseeno prisotno a ti v vrtovih brez prekopavanja bistveno manj vzklijejo. Glavni razlog je v tem, da jih s prekopavanjem ne dvigujemo na površje.
  2. Boljša drenaža tal- zaradi ohranjene strukture tal, je odtekanje vode skozi plasti odlično. Tovrstna struktura tal ostane rahla, kar preprečuje zastajanje vode.
  3. Manj zalivanja- tako kot pri drenaži je zadrževanje vode v tleh boljše zaradi ohranjanja strukture tal. Prav tako pa k ohranjanju vlage pripomore zastiranje.
  4. Toplejša tla- toplota se dviga od spodaj navzgor, zaradi rahlosti tal pa ta proces ni oviran. Če še s pomočjo temnega komposta pospešimo absorbcijo sončnih žarkov, je površina hitreje pripravljena na setve in sajenje.
  5. Manj dela na vrtu- brez štihanja, ki je kar zahtevno fizično opravilo, si že zelo olajšamo pripravo na novo sezono pridelka. Ni potrebno obilno pletje, ter okopavanje, saj za to sonaravno skrbijo deževniki, ki veljajo za najboljše rahljalce in prenašalce organskih snovi v tleh.

Smrekovo lubje – mulč
1000l Big Bag

Gozdni mulč je organski mulč sestavljen iz delno kompostiranih lesnih sekancev, lubja in iglic, podobno, kot je sestavljen zgornji ustroj tal v iglastem gozdu.

Dobro zadržuje vlago v tleh, dodaja organsko maso in huminska hranila, dviguje mikrobiološki potencial tal, povečuje zadrževanje vode in hranil. Preprečuje in zmanjšuje rast plevelov, ščiti zemljo pred izsušitvijo, UV-žarki, zmrzovanjem in erozijo. Hkrati nudi estetski učinek mulčenih gred in boljši kontrast med mulčem, zelenico in rastlinjem.

Uporabljamo jo za:

  • mulčenje okrasnih in zelenjavnih gredic, trajnih sadnih nasadov
  • kot dolgotrajni izboljševalec tal
  • za pohodne poti in predele na vrtovih, parkih in drugih javnih površinah

42,70Dodaj v košarico

Kompost
1000l Big Bag

Naravni kompost iz zelenega odreza, pridelan v lastni kompostarni HUMKO v Podnartu.

Humko kompost uporabljamo za izboljšanje  degradiranih, slabo rodovitnih, peščenih ter ilovnati tal, za izboljšanje biološke aktivnosti, povečanje organske mase  in rodovitnosti tal. Idealna zemlja za vrt.

70,00Dodaj v košarico

Humus deževnikov
1,5kg in 1000l Big Bag

Kot najbolj priznano, visoko biološko aktivno in neoporečno gnojilo velja humus deževnikov. Pri nas ga dobite v malih vrečkah po 1,5 kg ali večjih pakiranjih po 20 kg in jumbo vrečah. Gnojilo ima dovoljenje za uporabo v ekološki pridelavi.

 Je osnovno naravno gnojilo, saj deževniki ustvarjajo večji del rodovitnih tal, ko rastlinske ostanke v simbiozi z bakterijami predelajo v rodoviten humus poln bakterij, hranil, huminskih in fulvinskih kislin

Gnojilo deževnikov, ki se prideluje 6-8 mesecev, kateremu se odstrani deževnike, posuši v tračni sušilnici s suhim zrakom, preseje in zmeša z zeolitom, da se ga aktivira in čez najmanj tri dni doda glino, da se zdrobi in granulira. Pripravljen humusno glineni drobir se doda rastni mešanici.

7,70 +Izberite možnosti

Mikoriza
100g in 200g

Rastline hitreje rastejo in so bolj odporne na sušo, bolezni in škodljivce.

To je skupek simbiotskih gliv, ki v tleh prerastejo do sedemkrat večji volumen zemlje kot korenine rastlin, kjer črpajo hranila in jih kot aminokisline, minerale in vodo dovajajo rastlinam preko korenin, v zameno pa dobijo del ogljikovih hidratov ali sladkorjev, ki jih rastlina proizvede s fotosintezo. Simbiotske glive tako prodrejo v najmanjše pore tal, kamor korenine ne morejo, s tem
izkoristijo večji volumen za hranila in vodo in hkrati ščitijo korenine pred patogenimi organizmi.

6,20 +Izberite možnosti

Slama v balah
20kg

Stisnjena slama v balah, teža 20kg.

Odlična za uporabo na vrtu, kjer je odlična za pripravo gredic, uporabna kot zastirka. Dobro zadržuje vlago in toploto, ter preprečuje rast plevelov in izuševanje tal.

12,00Dodaj v košarico

Vredno je poskusiti kaj novega.

Humko d.o.o. Bled